Prečo dať ruky preč od cesnaku?

Cesnak vie niektorým ľuďom aj ublížiť.
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-05 14:00:00

O cesnaku sa hovorí nielen v súvislosti s prospešnými zdravotnými účinkami na ľudský organizmus, ktoré sú nespochybniteľné. Na svetlo sveta sa vynára aj jeho temná stránka, ktorá sa napriek tomu stále potláča. Však je prospešný, prečo teda pripomínať negatíva? Pozrite sa na cesnak inak.

Ako je to v iných kultúrach?

Pre niektorých je táto zelenina priam zakázaná. Jeho prospešné účinky idú bokom, oni vidia hlavne tie nagtívne, kvôli čomu by sa nemal konzumovať. 

Často sa hovorí o cesnaku v surovom stave, že môže obsahovať škodlivé (potenciálne smrteľné) baktérie, ktoré spôsobujú botulizmus. Už rímsky básnik Horace napísal o cesnaku, že je škodlivejší, ako si mnohí myslia.

Duchovní prívrženci odmietajú nielen cesnak, ale i cibuľu. Podľa nich stimulujú centrálny nervový systém a môžu narušiť sľub celibátu. Cesnak sa totiž považuje za prírodné afrodiziakum, ktoré je skvelé, ak niekto trpí stratou sexuálnej energie.

Už pred tisícmi rokov tvrdili prívrženci Taoizmu, že rastliny cesnakovité sú škodlivé pre ľudí. V spisoch, jeden múdry Tsang-Tsze opísal cesnak ako voňavý a pikantný, no so škodlivým vplyvom na telesné orgány ako pečeň, slezina, pľúca, obličky a srdce. Konkrétne, cibuľa je škodlivá pre pľúca, cesnak na srdce, pór zase nepriaznivo pôsobí na slezinu, pažítka na pečeň a jarná cibuľa na obličky. Podľa tohto prívrženca Taoizmu táto štipľavá zelenina obsahuje päť rôznych druhov enzýmov, ktoré spôsobujú reakcie ako zlý dych, nepríjemný zápach potu a stolice a taktiež vedú k zvýšeniu úzkosti a agresivity. Obzvlášť, ak ich jete surové. Podobne hovorí aj Ájurveda: „Tieto cibuľové rastliny vyvolávajú zhoršenie, nepokoj, úzkosť a agresiu. Sú škodlivé fyzicky, i psychicky.“

Nepriaznivo pôsobí na mozog

Mimo rôznych duchovných prívržencov, v roku 1980 Dr. Robert C. Beck, Dr.Sc. skúmal, ako funguje ľudský mozog. Zistil, že cesnak má nepriaznivý účinok na mozog. Pre človeka je toxický, pretože jeho sulfón hydroxylové ióny prenikajú krvnou bariérou do mozgu a sú priam jedovaté pre mozgové bunky. Podľa odborníka bolo už od roku 1950 známe, že dokáže dvakrát až trikrát znížiť reakčný čas pilotov, ktorí robia letové skúšky. Pritom u nich je rýchlosť reakcie veľmi dôležitá! Dôvodom sú toxické účinky cesnaku, ktoré desynchronizujú mozgové vlny. Preto zvykne letový chirurg upozorňovať ostatných: „Neopovažujte sa 72 hodín pred letom v našich lietadlách dotknúť akéhokoľvek cesnaku, keďže zdvoj- až strojnásobí vaše reakcie. Budete pomalší.“


Tučnieme z ovocia? Pravda, ktorú nechce nikto počuť!


Hrozí pálenie záhy i črevná porucha

Aj keď v čínskej kultúre sa bežne používa cesnak i napriek tomu je známe, že nepriaznivo pôsobí na žalúdok, pečeň a oči a dokonca môže byť príčinou, prečo človek trpí závratmi. V západnej medicíne medzi odborníkmi sa cesnak vníma ako potravina, ktorá ničí škodlivé baktérie, no nevynechá ani tie prospešné, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tráviaceho systému.

Cesnak skutočne môže niekedy spôsobiť viac škody ako úžitku. Patrí medzi korenisté jedlá, ktoré môžu vyvolať pálenie záhy a aj iné vedľajšie účinky na trávenie taktiež nie sú vylúčené. Tí, ktorí majú slabý a citlivý žalúdok by sa mu mali vyhnúť. Môže totiž u nich žalúdok ešte viac podráždiť a taktiež je náchylný k tvorbe žalúdočných štiav. Pre pacientov so zažívacími ťažkosti by mal byť tabu.

Jeho pikantná chuť môže vyvolať črevnú poruchu, keďže zhoršuje hyperémie sliznice čreva a edému. V prípade, ak trpíte hnačkami, taktiež ruky preč od cesnaku. To isté sa týka ľudí pred operáciou a obzvlášť pre tehotné a dojčiace ženy. Cesnak má schopnosť znižovať krvný tlak, čo ocenia hlavne tí, ktorí trpia hypertenziou. Avšak, naopak tí, ktorí už majú nízky krvný tlak, by mali dať prednosť radšej inej zelenine.

Záleží aj na skladovaní

Dôležité je skladovanie, ktoré ak je nesprávne, môže spôsobiť otravu jedlom – botulizmus. Ešte v roku 1980 zahraniční odborníci zistili, že práve pri nesprávne skladovanom cesnaku v oleji pri izbovej teplote hrozí rast baktérií. Už len tým, ako miešame cesnak v oleji sa doň dostane menší prívod vzduchu, čo praje vzniku vírusu botulotoxínu.

S mierou

V neposlednom rade treba myslieť na množstvo skonzumovaného cesnaku. Výživový poradca Ing. Libor Javro nám už dávnejšie potvrdil, že to s ním netreba preháňať. Napríklad optimálny príjem v dobe prevencie je jeden až dva strúčiky za 2-3 dni. Ak by sme skonzumovali viac, hrozí negatívny efekt na črevnú mikroflóru človeka. A v tomto prípade je skutočne lepšie, radšej po ňom nesiahnuť..

Čítajte tiež: 15 trikov, ktoré vám zachránia život: Toto by ste mali rozhodne vedieť!

2016-09-05 14:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia