Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kávový grunt nevyhadzujte: 8 spôsobov využitia! Ušetríte desiatky eur

(Zdroj: GettyImages)

Káva je obľúbená po celom svete a takmer vo všetkých kultúrach je známa ako ranný životabudič. Káva je lahodný nápoj, ktorý sa môže podávať horúci či ľadový, s napeneným mliekom, či dokonca čokoládou alebo škoricou. Vedeli ste však, že kávový grunt, ktorý ostane po dopití tohto tmavého nápoja, sa dá znova použiť? Už ho nikdy nevyhodíte do koša.

Pomleté zrnká kávy, ktoré vám ostanú na dne šálky po dopití alebo v páke kávovaru, viete využiť pri čistení, starostlivosti o telo i v záhrade.

1. Prírodné hnojivo: Kávová usadenina obsahuje dusík, draslík, fosfor a ďalšie minerály, takže je ideálnym prírodným hnojivom pre rastliny. Môžu tiež pomôcť zlepšiť odvodnenie pôdy, zadržiavanie vody a prevzdušňovanie. Rastliny sa vám poďakujú.

2. Telový peeling: Vďaka abrazívnej štruktúre kávovej usadeniny sú účinné na exfoliáciu pokožky a odstránenie odumretých buniek. Možno ich zmiešať s vodou alebo olejom a použiť ako peeling na telo a tvár. V obchodoch sa pritom ceny takýto peelingov pohybujú aj v desiatkach eur.

3. Preparát proti škodcom: Kávový grunt sa vďaka obsahu kofeínu a zrnitej štruktúre môže použiť na odpudzovanie škodcov, ako sú slimáky či mravce.

4. Neutralizátor zápachu: Použitá kávová usadenina môže pomôcť kontrolovať zápach v chladničke a neutralizovať zápach na rukách. Ak vám budú napríklad po varení smrdieť ruky od cesnaku, stačí si ponatierať prsty kávou a zápach zmizne. Káva pomôže aj vtedy, ak vás trápi zápach z úst. Ak ste si pochutili na cesnakovom dresingu, no nechcete, aby o tom vedelo vaše okolie, prekusnite zrnko kávy v ústach.

5. Čistenie: Kávovú usadeninu možno použiť na čistenie a drhnutie ťažko čistiteľných povrchov, ako sú hrnce, panvice a krby.

7. Kompostovanie: Kávová usadenina je skvelým doplnkom do kompostovacích nádob, pretože pomáha vyrovnávať obsah dusíka a urýchľuje proces kompostovania.

8. Výroba sviečok: Kávu môžete použiť aj pri výrobe sviečky. Vďaka tomu si budete môcť dopriať lahodnú arómu obľúbeného nápoja aj večer.

 

Viac o téme: KavaKavovy grunt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9