Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Náhradu krému máte v špajzi: Hydratačný elixír s očarujúcimi schopnosťami!

(Zdroj: GettyImages)

Hydratácia pokožky je mimoriadne dôležitá a často sa stáva, že s príchodom jari a leta ľudia začnú starostlivosť o kožu zanedbávať. To je však chyba. K dokonale hydratovanej pleti nutne nepotrebujete predražené krémy, veľmi účinne pomôžu prírodné tuky či masti, ktoré vašej pleti dodajú aj čosi navyše, než len vláčnosť a príjemnú vôňu. Ktoré to sú?

Naša pokožka je najväčším orgánom tela a plní pre nás dôležité funkcie, ako sú napríklad ochrana pred vonkajšími vplyvmi, regulácia telesnej teploty a v neposlednom rade i vnímanie zmyslových vnemov. Aby mohla naďalej bez problémov fungovať a aby si čo najdlhšie udržiavala zdravý vzhľad, je potrebné sa o ňu starať. Jedným zo základných krokov v tejto starostlivosti je používanie krému na telo, a to každý deň.

Krém na telo má mnoho benefitov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu a pohode pokožky. Našej pokožke dopraje potrebnú hydratáciu a ochranu (napríklad pred silným slnečným žiarením), môže ju zmäkčiť, zmierniť svrbenie, dodať vôňu a pôsobiť ako prevencia pred starnutím. To, že starostlivosť o pokožku je len nutnosť žien, je veľký mýtus, ktorému verí mnoho mužov. Nevedno, či tento mylný názor prehlbujú aj stereotypné scény vo filmoch, kde si ženy krémujú nohy a muž ráno len vyskočí z postele a je pripravený do sveta, no, žiaľ, takto to v realite naozaj nefunguje. O telo sa treba starať či ste mladý, starý, žena, alebo muž.

Ak nie ste fanúšikom klasických krémov, vadia vám rôzne zložky, ktoré spoločnosti pri ich výrobe používajú, nemusíte zúfať. Svojmu telu môžete dopriať aj niečo prírodné, do čoho ľudská ruka takmer nezasiahla. Na výber máte hneď z niekoľkých možností a možno vás prekvapí, že niektoré z týchto prírodných zázrakov kúpite aj v potravinách.

Kokosový olej

Kokosový olej je bohatý na hydratačné a vyživujúce zložky, ktoré robia pokožku jemnou a hebkou. Je vhodný pre všetky typy pleti, vrátane suchej a citlivej. Dokáže zadržiavať vlhkosť, obnovovať bariérovú funkciu pokožky a urýchľovať hojenie rán. Okrem toho kokosový olej môže zmierniť zápaly a chrániť pokožku pred poškodením. Kokosový olej môžete nanášať priamo na pokožku po sprche alebo kúpeli.

Aloe vera

Aloe vera má upokojujúce a protizápalové vlastnosti, ktoré sú ideálne pre podráždenú a svrbivú pokožku. Výhodou je, že mnoho domácností túto rastlinku pestuje doma, takže ju máte možno po ruke. Gél z aloe vera môžete nanášať priamo na postihnuté miesta alebo, ak chcete, pridať ho do svojho obľúbeného krému na telo. Z rastlinky si však môžete vyrobiť svoj vlastný elixír pre pleť - upokojujúcu pleťovú masku. Zmiešajte jednu polievkovú lyžicu čerstvého gélu z aloe vera s polovicou polievkovej lyžice medu a jednou čajovou lyžičkou obyčajného jogurtu. Zmes rovnomerne naneste na čistú tvár končekmi prstov a masku nechajte pôsobiť 15 - 20 minút, potom opláchnite vodou a osušte.

Jojobový olej

Jojobový olej je ľahký a rýchlo sa vstrebáva do pokožky. Je bohatý na vitamín E a antioxidanty, ktoré chránia pokožku pred poškodením voľnými radikálmi. Jojobový olej môžete používať ako hydratačný krém na tvár i na telo.

Olivový olej

Vhodného adepta pre nahradenie klasického krému nájdete aj v špajzke. Olivový olej je bohatý na antioxidanty a vitamíny, ktoré hydratujú a vyživujú pokožku. Má pre pokožku množstvo výhod, ktoré stoja za povšimnutie. Medzi výhody používania olivového oleja na pleť patria jeho hydratačné vlastnosti, bohatý obsah antioxidantov, ktoré obnovujú bariérovú funkciu pokožky, pomáhajú pri hojení rán a udržiavajú hydratáciu pokožky.

Bambucké maslo

Bambucké maslo je prírodné a nedráždivé, preto sa potešia i tí s citlivou pokožkou. Príjemne vonia a udrží vašu pokožku hydratovanú po dobu niekoľkých hodín.

Viac o téme: Aloe veraKokosovy olejHydrataciaPokozkaStarostlivist o pletJojobovy olejOlivovy olejBambucke maslo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9