Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Túžite po zdravších vlasoch? Poklady s riešením máte vo svojej kuchyni a za pár eur

(Zdroj: GettyImages)

Zatočí s vypadávaním vlasov, zníži tvorbu lupín a zbaví pokožku hlavy prebytočného mazu. Reč je o exfoliácii, teda vlasovom peelingu. Ide o kozmetický trend, ktorý prinavráti korune krásy objem, silu a lesk. Aké sú jeho výhody?

Vlasový peeling je kozmetické ošetrenie, ktoré sa zameriava na čistenie pokožky hlavy. Dosahuje lepšie výsledky ako produkty používané na bežnej báze, pokiaľ ide o odstránenie odumretých buniek a kontrolu kožného mazu, uvádza sa na steptohealth.com. Podľa Americkej akadémie dermatológie, je starostlivosť o pokožku hlavy dôležitá, predchádza vypadávaniu vlasov, mdlému vzhľadu a prospieva celkového výzoru koruny krásy.

Výhody exfoliácie vlasov

Zahrnutie vlasového peelingu do kozmetickej rutiny je skvelý nápad. Odborníci ho odporúčajú aplikovať na vlasy raz alebo dvakrát mesačne. Aké sú jeho výhody?

1. Čistejšie vlasy.

Exfoliácia sa dostane do hlbokých vrstiev pokožky hlavy, prameňov, takže zostanú dlhšie čisté.

2. Dýchajúce póry.

Vďaka peelingu budú aj póry pokožky hlavy čistejšie. Vlasové pramene vychádzajú z týchto miest a aj cez ne dýchajú. Nadmerná tvorba mazu, používanie mastných produktov a škodlivín môže spôsobiť ich upchávanie.

Exfoliačné masky, ktoré si môžete vyrobiť doma

Exfolianty môžu byť fyzikálne alebo chemické. Aplikujú sa jemnými masážami, takmer vždy po umytí šampónom. Výhodou peelingu je, že nemusíte hneď bežať do kaderníckeho salónu, viete si ho pripraviť aj v pohodlí domova. Čo budete potrebovať?

1. Olivový olej a hnedý cukor

Olivový olej má vysoký obsah kyseliny linolovej a alfa-tokoferolu. Prvý z nich prispieva k regenerácii buniek a umožňuje pokožke efektívne zadržiavať vodu. Preto je táto maska ideálna pre suchú pokožku hlavy, ktorá vyžaduje viac hydratácie. Druhá zlúčenina, známejšia ako vitamín E, chráni kožné štruktúry pred vplyvom UV žiarenia. Pôsobí aj ako antioxidant. Hnedý cukor má zas adstringentnú funkciu, odstraňuje odumreté kožné bunky a iné nečistoty.

Ingrediencie

- 1/4 šálky olivového oleja

- 1/4 šálky hnedého cukru

Zmiešajte obe zložky v miske, kým sa dobre nepremiešajú. Naberte dostatočné množstvo na prsty a jemnými krúživými pohybmi zmes masírujte do pokožky hlavy. Je dôležité, aby ste masku aplikovali na vlhké vlasy. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom vlasy opláchnite veľkým množstvom vody. Opakujte raz za dva týždne.

2. Esenciálny olej zo zeleného čaju a mleté ovsené vločky

Esenciálny olej zo zeleného čaju je veľmi užitočný pri liečbe problémov súvisiacich s prebytočným mazom. Je to preto, že má hydratačné, antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti. Jeho lokálna aplikácia je tiež spojená s omladzovaním pokožky. Čo sa týka ovsených vločiek, vedecké články naznačujú, že majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré prispievajú k starostlivosti o pleť. Nehovoriac o obsahu stopových prvkov a vitamínov, ktoré podporujú zdravie vlasov.

Ingrediencie

- 15 kvapiek esenciálneho oleja zo zeleného čaju

- 2 polievkové lyžice kokosového oleja

- 1/4 šálky mletých ovsených vločiek

Zmiešajte ingrediencie, kým nezískate hladkú pastu. Navlhčite vlasy a zmes naneste na celú pokožku hlavy. Masírujte ju krúživými pohybmi, aby ste aktivovali krvný obeh. Nepoužívajte nechty, pretože by ste si mohli ublížiť. Opláchnite veľkým množstvom studenej vody. Tento peeling používajte raz za týždeň.

3. Káva a kokosový olej

Vďaka svojej granulovanej textúre je káva ďalšou ideálnou zložkou na exfoliáciu vlasov. Odporúča sa ju kombinovať s kokosovým olejom, teda hydratačným produktom bohatým na aminokyseliny, stopové prvky a vitamíny.

Ingrediencie

- 1/4 šálky mletej kávy

- 3 polievkové lyžice kokosového oleja

Tieto dve zložky veľmi dobre premiešajte. Naneste na pokožku hlavy po tom ako navlhčíte vlasy.

Potom hlavu premasírujte krúživými pohybmi. Opláchnite veľkým množstvom studenej alebo vlažnej vody. Opakujte raz týždenne.

Viac o téme: Vlasy Pokozka hlavyExfoliaciaVlasovy peeling
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9