Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Môžu oči prezradiť dátum vašej smrti? TOTO je odpoveď vedcov

(Zdroj: GettyImages)

Oči: brána nielen do duše, ale aj do zdravia. Technologický pokrok umožňuje skenovať sietnicu a odhaľovať biologický vek, čo predstavuje revolučný krok pre predchádzanie chorobám a lepšie pochopenie našich zdravotných rizík.

Váš zrak môže odhaliť oveľa viac, než len to, čo sa nachádza priamo pred vami. Okrem jej prvotnej funkcie, videnia, môže byť sietnica oka skutočným oknom do vašeho vnútorného zdravia. S najnovšími technologiami je teraz možné pomocou analýzy sietnice predpovedať riziká spojené s predčasným starnutím a vážnymi zdravotnými problémami,  a to všetko rýchlo a  úplne bezbolestne. Informuje o tom sciencealert.com.

Revolúcia v preventívnej medicíne?

Vďaka pokrokom v strojovom učení a obrazovej analýze sa otvára nová éra v diagnostike zdravotného stavu. Použitím sofistikovaného algoritmu na analýzu obrazov sietnice môžu výskumníci s presnosťou do 3,5 roka určiť biologický vek osoby. Táto technológia nie je len presná, ale aj rýchla a neinvazívna, čo by mohlo v budúcnosti umožniť jej bezproblémové začlenenie do bežných lekárskych prehliadok. Ďalšie výhody zahŕňajú jej potenciál pre masové využitie v rámci preventívnej medicíny a možnosť lepšieho pochopenia vekových zmien v ľudskom tele.

Metóda, ktorá prináša množstvo benefitov

Schopnosť identifikovať osoby s vyšším rizikom predčasného úmrtia môže mať zásadný vplyv na preventívnu medicínu. Pomocou tejto technológie môžeme predčasne identifikovať jedincov s vyšším rizikom vážnych zdravotných stavov, čo umožňuje lekárom rýchlejšie a cielenejšie zasiahnuť ešte pred vznikom symptómov.

Prelomový objav v určovaní reálneho veku 

Nová štúdia naznačuje, že rozdiely vo veku sietnice môžu byť znakom zvýšeného rizika predčasného úmrtia. Každoročný rozdiel medzi „sietnicovým vekom“ a skutočným vekom človeka zvyšuje riziko úmrtia o 2 %. Toto zistenie vykresľuje sietnicu ako významný biomarker, ktorý by mohol odrážať skutočný biologický vek osoby, a tým naznačovať celkový zdravotný stav a potenciálne riziká spojené s predčasným starnutím.

Budúce možnosti a výzvy

Pri pohľade do budúcnosti sa sietnica javí ako kľúčový zdravotný ukazovateľ s rastúcim významom. Rozvoj jednoduchých, prenosných skenerov sietnice by mohol radikálne zmeniť, ako pristupujeme k predikcii zdravotných rizík a personalizovanej starostlivosti. Teraz pred nami stojí úloha maximalizovať tento potenciál a zároveň zabezpečiť, aby boli tieto nové technológie dostupné pre všetkých, čím by sme otvorili dvere k novým možnostiam v oblasti preventívnej medicíny.

 

Viac o téme: OkoPrevenciaSietnicaAnalyza obrazov sietnice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9