Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Aj vy si myslíte, že TOTO vám pomôže v boji s rakovinou? Vedci potvrdili, že je to OMYL

(Zdroj: GettyImages)

Ich sezóna sa už pomaličky blíži. Keď začnete jesť marhule, zlepší sa vám nálada, ochránite aj svoje srdce. Niektorí sú presvedčení, že aj konzumácia ich semien prináša zdravotné benefity. No v skutočnosti to s nimi nie je až také ružové.

Väčšina ľudí po zjedení ovocia vyhadzuje ich kôstku. Pri marhuliach niektorí robia výnimku. Sú totiž presvedčení, že ich konzumácia, má silný protirakovinový účinok, keďže vynikajú najmä obsahom omega-3 mastných kyselín, bielkovín, sacharidov a vitamínu B17. Prvé zmienky o ich účinku pochádzajú už z roku 1920, kedy ich už doktor Ernst T. Krebs používal vo forme oleja na liečbu ľudí s rakovinou, uvádza sa na steptohealth.com. V testoch sa však ukázalo, že sú príliš toxické, ak sa nadmerne konzumujú a dokonca môžu spôsobiť otravu kyanidom. Čo hovoria najnovšie štúdie?  Ani v súčasnosti sa marhuľové semienka nepovažujú za prvú voľbu liečby.

Problematický kyanid

Hlavným zdravotným rizikom marhuľových semienok je možnosť otravy. Podľa Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť potravín obsahujú kôstky amygdalín, teda vitamín B17. Táto látka uvoľňuje kyanid a telo ju absorbuje. Vo vysokých dávkach môže spôsobiť množstvo príznakov intoxikácie, ako napríklad:

- nevoľnosť

- horúčka

- bolesti hlavy

- smäd

- letargia

- nervozita

- bolesť kĺbov a svalov

- hypotenzia

Odborníci tvrdia, že množstvo medzi 0,5 a 3,5 miligramov kyanidu na kilogram telesnej hmotnosti, môže byť dokonca smrteľné. Bezpečná dávka podľa nich je 20 mikrogramov na kilogram telesnej hmotnosti, čo je ekvivalent jedného veľkého alebo troch malých semien.

Štúdie proti používaniu marhuľových semien

Vedci neodporúčajú používanie marhuľových semien v boji proti rakovine, varujú ľudí pred nebezpečenstvom intoxikácie. Podľa nich pri laboratórnych výskumoch neboli pozorované žiadne pozitívne účinky. Pacienti tiež nezaznamenali žiadne zlepšenie, pokiaľ išlo o vyliečenie choroby alebo jej symptómov. Nepredĺžila sa ani ich dĺžka života. Ich záver je jasný, amygdalín je toxický liek.

Prečo jesť marhule

Varovania o toxicite kyanidu po zjedení surových marhuľových semien sú vážne. Napriek tomu, pri konzumácii čerstvého ovocia nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Bezpečné je aj použitie oleja, marhuľových príchutí či ovocných štiav. Olej, ktorý možno extrahovať, je navyše bohatý na polynenasýtené mastné kyseliny a vitamín E. Tie mu dodávajú zaujímavý hydratačný účinok. Zaberá na suchú a poškodenú pokožku. Marhule sú bohaté na karotenoidy a zantofyly. O nich je známe, že predchádzajú zrakovým ochoreniam súvisiacim s vekom. Sú tiež nabité vitamínom A, ktorý oči potrebujú, aby správne fungovali. Rozpustná vláknina v nich podporuje zdravie črevného systému a správne vyprázdňovanie. Bojujú so zápchou a nadúvaním. Sú tiež bohaté na vápnik, takže podporujú zdravie kostí. Na aké neduhy ešte zaberajú?

- pomáhajú pri liečbe cukrovky

- bojujú s respiračnými ochoreniami

- spomaľujú starnutie

- poradia si so zápalom

- zaberajú na kožné ochorenia

- podporujú zdravie vlasov a nechtov

- liečia chudokrvnosť

- zlepšujú náladu

- znižujú cholesterol

Viac o téme: MarhuleMarhulove kostky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9