Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Stačí tak málo: Jednoduchý spôsob, ako nepribrať ani jeden kilogram

Jedzte pomaly a schudnete!
Jedzte pomaly a schudnete! (Zdroj: photl.com)

V súčasnosti ľudia žijú v uponáhľanej dobe a kvôli nedostatku času jedia príliš rýchlo. No rýchle jedenie má negatívne účinky na vaše zdravie.

Môžete rýchlo pribrať a riskujete dokonca aj nadváhu. Potvrdilo to už niekoľko štúdií, z ktorých jedna sa len nedávno realizovala.

Jedna z nich zistila, že mnohí jedia tak rýchlo, že ich mozog nestačí registrovať signál o zasýtení skôr, než sa prejedia. Niet sa čomu čudovať, keď sa na nich potom začnú doslova "lepiť" kilogramy. Vedúci gréckej štúdie Alexander Kokkinos tvrdí, že varovanie, ktoré sme ako deti nepočúvali, aby sme jedlo nehltali, inak budeme tuční, môže mať fyziologické vysvetlenie.

Pri pomalom jedení prijali menej kalórií

Najnovšia štúdia sa realizovala len nedávno a bola uverejnená v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Zistila, že stačí jesť pomaly a nebudete priberať. Výskumu sa zúčastnili dospelí ľudia, jedna skupina mala normálnu hmotnosť a druhá trpela obezitou. Najprv jedli pomaly, t.j. 22 minút a potom zase rýchlo v obmedzenom čase - 9 minút. Účastníci štúdie jedli rovnaké jedlo.

Ukázalo sa, že pri pomalom jedení toho skonzumovali menej ako pri rýchlom jedení. Navyše, cítili sa menej hladní a mali dostatočný čas na prežúvanie. Účastníci, ktorí mali normálnu hmotnosť, skonzumovali pri pomalom jedení o 88 kalórií menej a ostatní s nadváhou zjdeli o 58 menej. Pri rýchlom jedení pokrmy doslova "hltali". Tým, že ich tlačil čas, konzumovali veľké sústa a rýchlo prežúvali.

Ako je možné, že pri pomalšom jedení prijememe menšie množstvo kalórií? Autorka štúdie Meena Shahová má na to dôvod. Pri pomalšom jedení lepšie vnímame pocity hladu a sýtosti.

Až si najbližšie naložíte jedlo na tanier, skúste ho jesť pomalšie, ako ste zvyknutí. Spravte si naň čas a vychutnajte si ho!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9