Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

18 superpotravín pre vaše zdravie: Tieto vám zmenia život (1. časť)

Doprajte si 18 zdravých potravín a budete mať pevnejšie zdravie.
Doprajte si 18 zdravých potravín a budete mať pevnejšie zdravie.

Obchody sú plné potravín, z ktorých niektoré prospievajú nášmu zdraviu, iné naopak škodia. Ako si spomedzi nich vybrať tie najzdravšie? Pomôže vám zoznam najlepších potravín pre zdravie, ktoré vám zmenia život, keďže po ich konzumácii sa budete tešiť z pevného zdravia a choroby vás obídu. Rozhodne sa do nich oplatí investovať!

Mandle

Tieto orechy sú bohatým zdrojom mononenasýtených mastných kyselín a tiež sú považované za vynikajúci zdroj vitamínov a bielkovín (obsahujú tiamín, riboflavín a vitamín E) a minerálnych látok (meď, železo a zinok). Tým sa však ich výhody nekončia. Podľa štúdie uverejnenej v časopise The British Journal of Nutrition, pravidelná konzumácia mandlí znižuje hladinu cholesterolu.

Špargľa

Špargľa je nielen plná živín, ale je bohatá aj na vysoké hladiny kyseliny listovej, ktoré pomáhajú pri regulácií nálad. Uvoľňuje tak serotonín do tela, teda hormón, ktorý je zodpovedný za vašu náladu. Výskum publikovaný v medzinárodnom časopise Cancer Letters navyše potvrdzuje, že konzumácia špargle dokáže zastaviť tvorbu rakovinových nádorov.

Avokádo

Avokádo má v sebe doslova zásobáreň živín, ktorá ulahodí celému telu. Podporuje chudnutie a vďaka nemu je naše telo doplnené potrebnými látkami, ako draslík a vitamín A, B, D, E a K. Ocenia ho hlavní, ktorí majú vysokú hladinu cholesterolu. Je vhodný pre diabetikov a pre tých, ktorí trpia poruchami krvného obehu. Táto výživná a zdravá potravina dokáže bojovať i proti ochoreniam srdca. Taktiež bojuje proti rakovine, je vynikajúce hlavne v prevencii proti rakovine úst, kože a prostaty.

Bobule

Či už ste jedli čierne bobule s dávkou antioxidantov, ktoré zlepšujú fungovanie mozgu alebo čučoriedky plné vitamínu C, nemohli ste pre svoje zdravie spraviť nič lepšie! Nedávny výskum publikovaný v časopise Journal of Medicinal Food zistil, že hlavne jahody, maliny a čučoriedky majú vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka a rakoviny krčka maternice.

Paprika

Medzi najbohatšie zdroje vitamínu C patrí práve paprika. Ide hlavne o červenú papriku, ktorá obsahuje jedenapolnásobok množstva vitamínu C viac ako zelená paprika a zároveň jedenásťkrát viac karotenoidov, ktoré pretvára na vitamín A. Táto výživná zelenina obsahuje antioxidanty a podľa výskumu z University of Illinois, jej konzumácia pomáha telu pri neutralizácii škodlivých voľných radikálov a znižuje riziko ochorenia.

Čierna fazuľa

Tieto strukoviny sú nielen lacné, ale bohaté na živiny! Podľa výskumu z University of Guelph v Ontáriu, obsahujú zdraviu prospešné látky a sú výbornou prevenciou proti rakovine, tak ako aj bobule, čaj a červené víno. Má veľmi vysoký obsah vlákniny a kyseliny listovej. Je tiež bohatým zdrojom bielkovín, antioxidantov a vitamínu B, ale aj ďalších vitamínov a minerálov.

Brokolica

Táto hlávková zelenina má vysoký obsah vitamínov C a K a je výborná v boji proti rakovine, keďže obsahuje protirakovinové látky. Jej prospešné zdravotné účinky na ľudský organizmus potvrdzuje aj výskum v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, ktorý zistil, že brokolica má potenciál pre ochranu kardiovaskulárneho systému.

Ružičkový kel

Ružičkový kel je vybavený základnými živinami ako vitamín A, B6, C, E a K. Početné štúdie tiež ukázali, že konzumácia kelu je výborná pri prevencii rakoviny močového mechúra, prsníka, hrubého čreba a pľúc.

Kuracie prsia

Vykostené a bez kože, také sú najlepšie! Nielenže sú vynikajúcim zdrojom chudých bielkovín, ale je to skvelý zdroj koenzýmu Q 10, ktorý obnovuje kožné bunky. Jeho proteín je zložený z osemnástich aminokyselín, pričom neobsahuje žiadne sacharidy, takže je ideálny na budovanie svalstva.

Nenechajte si ujsť o pár dní pokračovanie článku, v ktorom sa dozviete o zdravotných účinkoch ďalších potravín, ktoré by mali byť súčasťou každej domácnosti!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9