Je známa svojimi liečivými vlastnosťami. Reguluje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie. Má aj mnoho ďalších výhod, ale aj niektoré vedľajšie účinky. Aká sila sa ukrýva v zelenine menom rebarbora?
Vedecký názov pre rebarboru je Rheum rhabarbarum. Patrí do čeľade Polygonaceae. Je jedlá a jej stonky môžete zakomponovať do širokej škály receptov, uvádza sa na steptohealth.com. V dávnych dobách sa rastlina používala na liečebné účely, najmä jej suché korene. V súčasnosti ju ľudia používajú do džemov, omáčok, sladkých pokrmov a dokonca aj do polievok. Je tiež hlavnou zložkou mnohých tradičných koláčov vo Veľkej Británii a Severnej Amerike.
Nutričné výhody rebarbory
Rebarbora nemá príliš veľa základných živín a jej kalorický príjem je nízky. Napriek tomu, ak sa stane súčasťou zdravej pestrej stravy, ľahko doplní výživové potreby človeka.
Podľa informácií Ministerstva poľnohospodárstva USA obsahuje 100 g rebarbory:
- 26 kalórií
- 0,13 g tuku
- 2,73 g vlákniny
- 0,78 g bielkovín
- 3,07 g sacharidov
- 1,1 g cukru
- 26% odporúčanej dennej hodnoty vitamínu K1
- 6% odporúčanej dennej dávky vitamínu C
- 3% odporúčanej dennej hodnoty draslíka
- 1 % odporúčanej dennej dávky folátu (vitamín B9)
Zdravotné benefity rebarbory
1. Vyrovnáva hladinu cholesterolu
Stonky rebarbory dodávajú telu vlákninu, ktorá je známa svojou schopnosťou regulovať hladiny cholesterolu. V kontrolovanej štúdii publikovanej v časopise Journal of the American College of Nutrition pomohla znížiť celkový cholesterol o 8 percent a zlý cholesterol (LDL) o 9 percent.
2. Obsahuje antioxidanty
Podľa publikácie Research in Pharmaceutical Sciences zohrávajú antioxidanty dôležitú úlohu v prevencii chronických ochorení. Nielenže zmierňujú negatívne účinky voľných radikálov, ale tiež posilňujú imunitný systém a pôsobia protizápalovo. Rebarbora je ich významným zdrojom,
dokonca ich má viac ako kel. Konkrétne táto rastlina obsahuje antokyány, ktoré prispievajú k zdraviu kardiovaskulárneho systému, mozgu a pokožky.
3. Podporuje trávenie
Vláknina v stonkách rebarbory má pozitívny vplyv na zdravie tráviaceho traktu. Odborníci veria že jej pravidelná konzumácia predchádza niektorým gastrointestinálnym poruchám, ako je napríklad zápcha. Štúdia vykonaná na myšiach, publikovaná v BioMed Research International odhalila, že taníny v rebarbore regulujú vstrebávanie vody v tráviacom trakte, čo zabraňuje hnačke.
Aké sú jej ďalšie výhody?
- napomáha chudnutiu
- chráni srdce aj mozog
- zlepšuje krvný obeh
- zdravé kosti aj oči
- má protirakovinové účinky
Vedľajšie účinky záhradnej rebarbory
U väčšiny zdravých dospelých nemá mierna konzumácia rebarbory negatívne dôsledky. Treba však vedieť, že ide o jeden z najvýznamnejších zdrojov šťavelanu vápenatého. Tento minerál je prítomný hlavne v listoch tejto rastliny. Preto by ste jej nemali konzumovať príliš veľa, inak hrozí, že u vás prepukne hyperoxalúria, bežná príčina obličkových kameňov. Okrem toho môže dôjsť k zlyhaniu obličiek, ak nie je ochorenie adekvátne liečené. Každý, kto má problémy s týmto orgánom alebo mal v minulosti kamene by sa mal vyhnúť konzumácii tejto zeleniny.
Ako ju použiť
Zavedenie rebarbory do jedálnička je napriek jej kyslej chuti pomerne jednoduché. Niektorí ľudia ju miešajú s jahodami, aby získali sladkokyslú chuť. Môžete ju jesť aj surovú, no nebude taká chutná, ako keď ju dáte do koláča. Skvele chutí zmiešaná s ovsenými vločkami, v šalátových dresingoch aj pudingoch.