Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

7 nezvyčajných príznakov, že ste v strese: Takto telo kričí o pomoc

(Zdroj: GettyImages)

Vypadávanie vlasov, tik v oku, nadmerné potenie, fľaky po tele. Takýmito nepríjemnými symptómami dáva telo najavo, že s ním niečo nie je v poriadku. Zvyčajne je za tým priveľa stresu.

Nie je vždy ľahké si priznať, že vás niečo trápi. Možno nemáte sami na seba čas alebo ste jednoducho presvedčení, že vo vašom živote je všetko dokonalé. Telo však nikdy neklame a keď ho nepočúvate, vysiela signály, že sa s ním niečo deje. Niekedy sú dosť nepríjemné, no organizmus ich používa ako poslednú možnosť, aby ste si uvedomili, že zdravotné problémy je potrebné riešiť, píše sa na brighside.me. Ako kričí o pomoc?

1. Škrípanie zubami

Najčastejšou príčinou škrípania zubov je stres. Počas dňa alebo najmä, keď spíte, sa vám stáva, že podvedome zatínate chrup. Jedným z výpovedných znakov, že to robíte, je boľavá čeľusť na druhý deň ráno. Môžete si tiež všimnúť, že vaše zuby vyzerajú kratšie ako zvyčajne. Ak ich chcete ochrániť, použite na noc chránič.

2. Prílišné potenie

Potenie má niekoľko príčin. Veľa cvičíte, vonku sa oteplilo a teploty dosahujú cez 30 stupňov, váš mozog zaregistroval hrozbu a prejavuje sa to týmto spôsobom. Ak sa však potíte neustále, môže to byť znakom toho, že ste príliš nervózni a trápi vás stres. Ide vlastne o reakciu „bojuj alebo uteč,“ keď potné žľazy produkujú príliš veľa potu.

3. Vypadávanie vlasov

Nadmerné vypadávanie vlasov môže byť znakom skrytého stresu. Emocionálny nepokoj dokonca  narúša rastovú fázu vlasového cyklu. Aj keď sa v poslednej dobe nič strašné nestalo, pamätajte, že vypadávanie je zvyčajne oneskorené. Často ho zaregistrujete 6 až 12 týždňov po stresujúcej udalosti.

4. Červené škvrny alebo fľaky

Ak netrpíte alergiami, ale trápia vás fľaky po tele, možno ste prešli emocionálnou horskou dráhou. A čo viac, v dôsledku stresu sa vám môžu dokonca objaviť červené škvrny v ústach. Možno ste boli tak psychicky ovplyvnení, že organizmus uvoľnil chemikálie, ktoré zmenili bežné reakcie vášho tela a to sa bráni práve kožnými prejavmi.

5. Tik v oku

Stres môže dať vášmu mozgu a tvárovým svalom nezvyčajné signály. Niekedy vám začne nekontrolovateľne šklbať v oku. Spozorovať môžete tiež mimovoľný pohyb dolného viečka, v zriedkavých prípadoch aj horného. V niektorých prípadoch zášklby trvajú týždne alebo dokonca mesiace.

6. Sucho v ústach

Ak ste neustále smädní a nejedli ste nič slané, venujte pozornosť svojmu emocionálnemu zdraviu. Dlhodobý stres blokuje slinné žľazy, takže máte sucho v ústach. Môžete tiež mať ťažkosti s prehĺtaním, pretože ste dehydrovaní.

7. Studené telo

Emocionálny stres môže byť spúšťačom Raynaudovho syndrómu, ktorý spôsobí, že sa krvné cievy v končatinách na krátky čas prudko zúžia. To má za následok chlad a necitlivosť v určitej oblasti, ako je napríklad nos. Tento stav môže trvať od niekoľkých minút až po hodiny. Je bežnejší u žien a u tých, ktorí žijú v chladnom podnebí.

Ako sa zbaviť stresu?

- dostatok pohybu

- vyvážená strava

- kvalitný spánok

- vedomé dýchanie

- meditácia

- stopka alkoholu

- čas pre seba

- masáž

- aromaterapia

Viac o téme: StresPotenieTik v okuVypadavanie vlasovSkripanie zubami
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9